HER KAN DU LÆSE MERE OM AYURVEDA


 

Formålet i Ayurveda er at bringe sig selv i balance og have en langt og lykkeligt liv. Kost, yoga, massage og meget mere er en del af denne holistiske filosofi. Ayurveda betyder livets videnskab og er en 5000 år gammel visdom, der er baseret på en antagelse om, at sygdom er en ubalance i kroppen. Ayurvedaen tager udgangspunkt i tre grundlæggende kropstyper som kan dominere mere eller mindre og ens kost, yoga og massage m.v. tilpasses til denne viden. Naturmedicin, urter, ernæring, urter og planter samt massage, yoga, meditation og afspænding er nogle af de ting Ayurveda omfatter og alt det kan du læse mere om her på siden.

AYRVEDAENS BAGGRUND


 

Den Ayurvediske grundlæggelse og historie.

Ordet Ayurveda er et gammelt indisk sanskrit-sprog bestående af ordene ayur (liv) og veda (videnskab). Denne "videnskab om livet" har sin begyndelse for over 4000 år siden i byen Kerala, i det sydlige Indien. Grundlæggelsen af Ayurveda siges ifølge skrifterne at være den guddommelige figur Dhanvantari, som er gudernes læge. En guddommelig figur som ofte er afbildet med lægeurter, pastaer og Amrita. Amrita er gudernes udødelighedsdrik.

Ayurveda nævnes første gang i "Vedaerne", som er de ældste sammenhængende stadig eksisterende religiøse skrifter for hinduerne. Der er i alt fire Vedaer, hvor Rig Bedaerne betragtes som en videnbase for ayurvedisk medicin og lægekunst. Disse skrifter er 4.000 til 6.000 år gamle, og viser hvordan man i Ayurveda bruger planter til behandling af sygdomme og ubalancer.

Ayurveda er den ældste form for helbredelse med naturmedicin som vi kender i dag. Ayurveda er kendetegnet ved at man bruger medicin af vegetabilsk oprindelse, hvor urter og komplekse massager anvendes til at helbrede mennesker. Allerede i det 6. århundrede før vores tidsregning, var der en omfattende forståelse af menneskets anatomi. Viden om blodcirkulation, fordøjelsesprocessen, kredsløbet, nerver, sener, muskler m.v. var en del af Ayurveda. I de første 1000 år blev den akkumulerede viden om Ayurveda videregivet fra læge til læge og derefter blev viden nedskrevet og dokumenteret af Sage Ved Vyas. Den ayurvediske viden blev derefter udbredt i Himalaya, Tibet, Kina og Japan og påvirkede i stor grad den anerkendte kinesiske og japanske helbredelseskunst. I takt med internationaliseringen i Verden blev Ayurveda anerkendt i det meste af Verden.


KERNEN I AYURVEDA


 

Den grundlæggende tanke bag Ayurveda

Ayurveda betyder også "at være i balance". Denne balance sker ud fra en filosofi om, at et sund og afbalanceret liv dannes når der er harmoni mellem krop, sjæl og ånd. For at opnår denne harmoni, så anvendes et samspil mellem ernæring, livsstil og ayurvedisk behandling, herunder ayurvedamassage. Fokus i en ayurvedisk livsstil er at være lykkelig, glad, i harmoni, være stræk og smidig samtidigt med, at man forebygger sygdomme. I ayurvediske behandling som ayurvedamassagen, så er målet både at forebygge og behandle sygdom/ubalancer. I ayurvedisk forstand er en person kun fuldstændig sund og beskyttet mod sygdomme, når deres livsenergier, de såkaldte "Doshas", er i harmonisk balance.
 
At forstå og kontrollere livsenergierne, altså Doshas, er nøglen til velvære og livsglæde. Ayurveda er en naturlig måde at finde harmoni i sig selv og samtidigt at skabe en dyb balance med livet omkring dig. Harmonien i dine doshas er afgørende for denne balance. Denne balance vil have en positiv effekter på dit helbred, din krop og især din sjæl kan udløse en slags positiv kædereaktion i dig. Dette vil hurtigt blive mærkbart i mange af dine hverdagssituationer, handlinger og reaktioner. Du bliver et bedre og gladere mennesker.
 
Målrettede ayurvedisk massage i kombination med yoga og ayurveda, skræddersyet til din individuelle dosha-type, kan være meget effektive til skånsomt at frigøre blokeringer og frigøre dig selv fra dem. Massagen er meget nydelsesfuld, med udføres samtidigt med ayurvedisk olie, som er kendt for at skabe ro, balance og glæde.

Det hele kan virke lidt abstrakt og fuld af store floskler lige når man høre om, at Ayurveda skulle kunne skabe lykke, men faktisk er Ayurveda meget konkret, håndterbar og nem at implementere i sin hverdag. Lider man af træthed, og er en Vata-domineret kropstype, så er rådet bl.a., faste søvnvaner og at gå tidligere i seng. Rådet er ikke bare at give urter for mere energi, hvis ens adfærd er uhensigtsmæssig - så fokuserer man på adfærden. Hvis man derimod har faste søvnvaner og går tidligt i seng, men oplever træthed, så kan rådet være. at tage et tilskud af roden fra Ashwagandha evt. i kombination med yogaøvelser som giver mere styrke og overskud.

I Ayurveda arbejder med med tre livsenergier kaldet Doshas. Dem kan du læse mere om her på siden, under Ayurveda hovedmenuen.


Kropstyper i Ayurveda

Lær mere om Doshas


I denne artikel kan du læse om de ayurvediske kropstyper og måske finde din egen.

Chakra i Ayurveda

De 7 chakra


Artikel om energier, energiområder og hvordan du bevidst arbejder med at skabe balance med fokus på chakra.

Yoga i Ayurveda

Brug ayurveda i din yoga


I denne artikel ser jeg på hvordan du kan tilpasse din yogapraksis til din ayurvediske kropstype og hvorfor det kan være gavnligt.

HAR DU SPØRGSMÅL TIL AYURVEDA, SÅ ER
DU HJERTELIGT VELKOMMEN TIL AT SKRIVE TIL MIG.