KROPSTYPER I AYURVEDA


 

Vi kender det alle sammen. Vi har venner der er mere udadvendte end andre, nogen er fulde af energi og andre er rolige af natur. Vi har lidt af hvert i os og i nogen situationer, har vi mere af noget og mindre af noget andet. Indenfor Ayurveda har man i århundrede afdækket forskellige karakteristika for kropstyper og opdaget, at forskellige mennesker skal afbalanceres med forskellig behandling, kost og livsstil. For at helbrede, afbalancere eller hjælpe mennesker, så skal hjælpen tilpasses hvordan personen. Bestemte ubalancer kan følge bestemte typer. Hvis vi gør det samme ved alle, så får vi nemlig ikke det samme resultat. Denne erkendelse gjorde de ayurvediske læger til nogen af de mest succesfulde, fordi de tilpassede deres behandling til hver enkelt person. Hvad der er sundt for den ene, er ikke nødvendigvis sundt for den anden. Inden du bliver klogere på din kropstype, så får du først en meget kort introduktion til de fem elementer og derefter lidt mere om de tre kropstyper. 

De fem elementer - Mahabutas


 

Livets bestanddele

Alt består af fem elementer ifølge ayurveda. Hver en celle i din krop består af disse fem elementer. Det fem elementer er rum/æter, luft, ild, vand og jord.  Nedenfor er der kort summeret et par eksempler på hvad de fem elementer kan være. Senere, når du har læst om kropstyperne, så får du en forklaring på sammenhængen.

Jord refererer til fysiske grænser, det faste og bestandige, herunder kroppens faste dele som huden, knogler, muskler, m.v. Sansen vi bruger til jord-elementet, er lugtesansen.

Vand refererer til det flydende og til bevægelse. I kroppen er det alle væskerne i kroppen, f.eks. blod, sved, tårer m.v. Sansen vi bruger til vand-elementet, er smagssansen.
 
Ild refererer til varme og tørre. I kroppen er det alt det der skaber varme, f.eks. fordøjelsen. Det er også vores kropsvarme. Sansen vi bruger til ild, er synssansen.
 
Luft refererer til forandring, bevægelse og udvidelse og i kroppen er det f.eks. åndedrættet og vores nervesystem. Sansen vi bruger til luft, er følesansen.
 
Rum/æter er en nyere tilføjelse og indeholder reference til muligheder og potentiale. Det er alle hulrum i kroppen. Sansen vi bruger er høresansen.

 


DOSHA - AYURVEDISKE KROPSTYPER


 

De tre kropstyper

Der er tre grundlæggende kropstyper indenfor ayurveda. Vata, Pitta og Kapha. Disse tre grundprincipper er tilstede i alt og alle. Alt i vores krop og sind indeholder de tre doshas, men nogle doshas dominerer mere end andre. Mennesker er selvfølgelig mere komplekse end tre kombinationer, men ofte vil vi have en kropstype, der er mere dominerende end de øvrige eller to dominerende kropstyper. Din viden om dit Dosha kan du bruge aktivt i al hvad du gør, lige fra madlavning til hvilke yogaøvelser du laver og hvordan du udfører dem. En flyvsk og distræt type kan f.eks. lave øvelser der fokuserer på jordforbindelse og vil lave øvelserne roligt.

Nedenfor er en skematisk oversigt over kropstypernes karakteristika. Efter tabellen er hver kropstype gennemgået i højere detaljeringsgrad, men allerede nu, er der måske en eller to typer, som du kan nikke genkendende til.


Kropstype 1 - Vata Dosha


 

Kropstypen Vata

Vata består af rum/æter og luftelementerne, som er nært knyttet til høre- og følesansen. Vata oplever derfor hovedsagligt verden gennem disse sanser og bliver særlig følsom overfor lyd og berøring. Massage er fantastisk for Vata. Vata er bevægelig, tør, hurtig og let, som rum og luft. Disse kvaliteter kan overføres på et hvilket som helst område i livet. Sindet er omskifteligt og let. Vågen med masser af tanker og idéer og en livlig fantasi. Skifter mening hurtigt og kan derfor virke ubeslutsom. Er let at begejstre og let at bekymre. Vatas krop er kendetegnet ved lav kropsvægt (specielt ved fødslen), spinkel bygning, kan have svært ved at tage på og tendens til tør hud. Hurtig gang. Vatas fordøjelse er kendetegnet ved at være uregelmæssig sult og Vata har en hurtig fordøjelse. Søvn for Vata er let, bevægeligt og kort. Kan have svært ved at falde i søvn og vågner gerne flere gange i løbet af natten. Vata lærer hurtigt, men glemmer også hurtigt igen. Vata taler ofte hurtigt og har tendens til at være lidt uklar eller komme til at mumle.

Når Vata er i balance så er Vata meget kreativ og enormt entusiastisk, alt kan lade sig gøre, det går stærkt, fuld af fantasi og Vata udstråler glæde. For at komme mere i balance kan Vata arbejde med at blive mere regelmæssig i alt fra søvnvaner til aktiviteter. Maden skal være varm, gerne tung og fed. Vata skal fokusere på at få væske nok, hvile nok og varme nok. Meditation og kropsmassage er godt til at afbalancere Vata.

 


Kropstype 2 - Pitta Dosha


 

Kropstypen Pitta

Pitta består hovedsagligt af ildelementet og får derfor kendetegn som varme, skarphed og energi. Ild har forbindelse til synssansen, og Pitta oplever overvejende verden gennem denne sans. Pitta ser detaljer som ingen andre ser og er særlig følsom overfor synsindtryk. Pitta har et viljestærkt sind, målrettet, handlekraftig og lidt perfektionistisk. Pittas kropsbygning er medium kropsvægt. Sveder tit og har tendens til rødlig eller uren hud. Pittas gang er målrettet. God appetit og stor sult er kendetegnet for Pitta. Søvnen er medium og Pitta kan føle det er tidsspilde, når de sover, da de ikke kan handle. Pitta er god til at huske selv de mindste detaljer. Pitta har en meget stærk og gennemtrængende tale.

Når Pitta er i balance så er Pitta meget intelligent, velorganiseret og målrettet samt med stærke veltalende evner. For at komme mere i balance kan Pitta arbejde med at holde igen, med arbejde, fysisk aktivitet, mad ved at holde pauser og slappe af. Pitta bør reducere stimulanser, herunder kaffe og alkohol. Roen kan komme fra gåture i naturen og meditation

 

 


Kropstype 3 - Kapha Dosha


 

Kropstypen Kapha

Kapha har en forbindelse til elementerne vand og jord. Disse elementer er forbundet med smags- og lugtesansen. Kapha oplever derfor hovedsagligt verden gennem disse sanser og bliver særlig følsom overfor smage og lugte. Kapha er fast, våd, langsom og tung, som vand og jord. Disse kvaliteter kan overføres på et hvilket som helst område i livet. Sindet er roligt og de tænker og beslutter sig langsomt. Er fast i sine beslutninger og skifter sjældent mening. Kærlig og tilgivende. Kapha har en stor kropsvægt og kraftig eller solid bygning. Har let ved at tage på. Blød, glat og lidt bleg hud. Langsom og rolig gang. Fordøjelse kan være træg, langsom og tung. Sover tungt og gerne længe. Kapha lærer langsomt, men husker godt. Talen hos Kapha er sløv og monoton.

Når Kapha er i balance så er Kapha meget omsorgsfuld og kærlig. Kapha er som person meget kærlig, rolig, tilgivende og tolerant. For at bringe Kapha i bedre balance, kan Kapha arbejde med fysisk aktivitet og gøre det hyppigt og regelmæssigt. Kapha kan fokusere på let mad og ikke lade sig friste af især sød mad. Tørbørstning af kroppen øger varmen og blodcirkulationen.

 

 


HAR DU SPØRGSMÅL TIL AYURVEDA, SÅ ER
DU HJERTELIGT VELKOMMEN TIL AT SKRIVE TIL MIG.